Elfelejtett jelszó
 

Dokumentáció

Árucikkek

Az árucikkek a webáruházában szereplő termékek.

Árucikkek adminisztrációja

Lépjen be a rendszerbe, ha már létrehozott webáruházat, kattintson a katalógus » árucikkek menüpontra. Ekkor a webáruházban szereplő összes árucikke (ha már töltött fel) megjelenik a táblázatban. Az táblázat oszlopai a következők:

Név
Az árucikk megnevezése
M
Megtekintések: a termék adatlapját ennyi alkalommal nyitották meg a látogatók a webáruházban
R
Rendelések: ennyi alkalommal rendelték meg a terméket
F
Tartozik-e fotó az árucikkhez? Ikon jelzi, ha igen.
A
Akciós-e az árucikk? Ikon jelzi, ha igen.
Ár
A termék nettó ára

A táblázat oszlopainak fejlécére kattintva az adott oszlop szerint rendezheti a listát. Ha például az "Ár" feliratra kattint, a termékek ár szerint rendezve jelennek meg.

Árucikkek publikáltságának megváltoztatása

Az árucikkek listájában a jobb oldalon látható kis pipa ikonra kattintva megváltoztathatja a publikáltságot. Ha eddig nem volt az árucikk publikálva, akkor publikált lesz és viszont. (Publikált: Ha egy árucikk publikált, akkor látszik az áruház látogatói számára is, megrendelhető, stb. Ha nem publikált, akkor csak az adminisztrátor - Ön - láthatja a terméket. Akkor érdemes használnia ezt a funkciót, ha nem véglegesen akar törölni valamit, hanem ideiglenesen szeretné a vásárlók elől elrejteni pl. ideiglenes készlethiány esetén).

Árucikk másolása

Az árucikkek listájában kattintson a másolás ikonra. A megjelenő űrlapon megadhatja a másolat nevét és azt a kategóriát, ahová a másolat kerüljön (ez akár lehet ugyanaz a kategória is, mint amiben az eredeti termék van). A másolat valamennyi tulajdonsága ugyanaz lesz, mint az eredetié.

Árucikk törlése

Ha valóban törölni szeretne egy terméket, az árucikkek listájában kattintson a "törlés" ikonra.

Új árucikk feltöltése

Kattintson a katalógus » árucikkek menüpontra, majd itt a bal felső sarokban az "Új árucikk hozzáadása" gombra. A megjelenő ablakban több "fület" láthat, ezek a következők "Alap adatok", "Egyéb adatok", "Attribútumok", "Termékfotó", "Értékelések"

Alap adatok

Árucikk megnevezése
A termék neve (minimum 4 karakter hosszú).
Cikkszám
A termék gyári cikkszáma, ha van. Érdemes megadni, sok vásárló cikkszám alapján keres.
Belső azonosító
Nem látható a vásárlók számára, az webáruház üzemeltetőjének (Önnek) jelenthet segítséget.
Leírás
A termékhez ismertetőt írhat ebbe a mezőbe. (Útmutató a tartalmi oldalak szerkesztéséhez »)
Nettó ár
A termék ÁFA nélküli ára.
Bruttó ár
A termék ára, ÁFA-val.
Nettó beszerzési ár
A termék beszerzési ára ÁFA nélkül, nem kötelező megadni, de az árrések számításához szükséges.
Áfa
A bolthoz beállított ÁFA értékét láthatja, de az árucikkhez egyedi ÁFA értéket is megadhat amely eltér az alapbeállítástól.
Súly
A termék súlya grammban vagy kg-ban.
Publikált
Ha egy árucikk publikált, akkor látszik az áruház látogatói számára is, megrendelhető, stb. Ha nem publikált, akkor csak az adminisztrátor - Ön - láthatja a terméket. Akkor érdemes használnia ezt a funkciót, ha nem véglegesen akar törölni valamit, hanem ideiglenesen szeretné a vásárlók elől elrejteni pl. ideiglenes készlethiány esetén.
Akciós
Az akciós árucikkek megjelennek az "akciók" modulban (ha az be van kapcsolva - erről bővebben itt olvashat.), illetve az árucikkek listájában kiemelt, figyelemfelhívó színnel jelennek meg. Egyszerre nem célszerű túl sok árucikket akciósként jelölnie. Az akciós modulban csak azok az árucikkek jelennek meg, melyekhez fotó is tartozik.
Újdonság
Az újdonságként jelölt termékek a főoldalon jelennek meg, amennyiben van minimum 3 ilyen, fotóval is rendelkező termék.
Egyedi
Egy árucikk akkor egyedi, ha Önnek -az eladónak -, csak egyetlen darab van belőle eladásra. Ha bejelöli ezt a lehetőséget, akkor a vásárlók nem rendelhetnek több darabot ebből az árucikkből, csak egyet. A rendelés után az egyedi árucikk nem publikálttá változik, megelőzendő azt, hogy más vásárlók is rendelést adjanak le rá.
Min. rendelhető
Minimálisan rendelhető mennyiség: minimum ennyit kell rendelnie a felhasználónak egy rendelés alkalmával ebből az árucikkből, kevesebbet nem tud (egyedi árucikk esetén nem adható meg érték.) Hagyja üresen ezt a mezőt ha nincs minimálisan rendelhető mennyiség.
Max. rendelhető
Maximálisan rendelhető mennyiség: maximum ennyit rendelhet a felhasználó egy rendelés alkalmával ebből az árucikkből, többet nem tud (egyedi árucikk esetén nem adható meg érték.) Hagyja üresen ezt a mezőt ha nincs maximálisan rendelhető mennyiség.
Kategória
Itt állíthatja be, hogy az árucikk mely Ön által korábban kialakított kategóriába kerüljön.

Egyéb adatok

Mértékegység
Az árucikkhez tartozó mértékegység. Alapértelmezésben db, azaz darab. Amennyiben szükség van rá, felülírhatja a "db" értéket. Például, ha kiszerelésben árul valamit, használhatja a "csomag", "12-es kiszerelés", stb. értéket.
Gyártó
Ha korábban vitt fel gyártókat a rendszerbe, itt rendelheti a gyártót a termékhez.
Várható szállítási idő:
Szabadszavasan beírhatja a termék várható szállítási idejét.
Garancia:
Garanciaidő hónapokban kifejezve.

Termék attribútumok

Mik az attribútumok?

A legtöbb terméknek lehetnek olyan tulajdonságai (az áron, néven, leíráson) kívül, melyet fel szeretne tüntetni. Térjünk vissza az italboltos példához! Tételezzük fel, hogy egy félszáraz vörösbort szeretne feltölteni. A megfelelő kategória struktúrában érthető, hogy az árucikket a gyökér » borok » vörösborok » félszáraz kategóriába fogjuk tölteni. Ellenben a bornak vannak olyan a vevők számára fontos tulajdonságai ("attribútumai"), mint például az évjárat és a pincészet. Ezeket a tulajdonságokat (a továbbiakban attribútumokat) az árucikk adatlapjának "attribútumok" fülén fogjuk rögzíteni.

Ha az árucikk adatlapján az "attribútumok" fülre kattintunk egy űrlapot láthatunk. Az "Attribútum sablon:" mezővel egyelőre ne foglalkozzunk. Lentebb egy táblázatot láthatunk, melynek oszlopai az "Attribútum neve:", "Érték:", "Választható:", valamint két ikont (+) és (-) láthatunk.

Az attribútum neve

Az attribútum neve maga a rögzíteni kívánt tulajdonság. Például: pincészet, évjárat, szín, méret, stb.

Az attribútum értéke

Az attribútum értéke a rögzíteni kívánt tulajdonság értéke. Például: Horváth pincészet, 1982, piros, xxl, stb.

Az attribútumok választhatósága

Előfordulhat olyan eset, hogy egy termék több változatban is kapható. Vegyünk például egy kabátot. Ugyanabban az árban, ugyanolyan tulajdonságokkal szeretnénk feltölteni a terméket, de a kabátunk négy színben kapható: drapp, kék, szürke és sötétzöld. Mit tegyünk ilyenkor? Az attribútum nevének adjuk meg, hogy "szín". Az attribútum értéke legyen "drapp,kék,szürke,sötétzöld" (így, vesszőkkel tagolva). A választható opciót pedig jelöljük be.

Ennek eredményeképpen a vásárlók a termék kosárba tételekor választhatnak, hogy milyen színű kabátot is szeretnének (természetesen lehetőségük van akár egy kék és egy drapp kabátot is megrendelniük egyszerre).

Attribútumok hozzáadása és eltávolítása

Lehetőségünk van egy termékhez több (maximum öt) attribútumot felvinni. Új attribútum hozzáadásához kattintson az attribútum táblázatban látható (+) ikonra, eltávolításhoz a (-) ikonra.

Attribútum sablonok

Ha sok árucikket töltünk fel és ezek attribútumai ismétlődnek, vagy részben ismétlődnek nagyban megkönnyítheti munkánkat az attribútum sablonok használata. Az attribútum sablonokról bővebben itt olvashat.

Termékfotó

Itt töltheti fel a termékhez tartozó fotókat JPG formátumban (ha tartozik fénykép az árucikkhez).

Az extra fotók csak akkor jelennek meg a termék adatlapján, ha van fő-fotó is feltöltve.

Bővebben a képekkel kapcsolatos kérdésekről ide kattintva talál információkat.

Értékelések

A felhasználók a webáruházban értékelhetik az adott terméket, elmondhatják róla véleményüket. Ilyenkor Ön emailben értesítést kap. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a vélemény sértő vagy kedvezőtlen benyomást kelt, itt elrejtheti azt a termék adatlapjáról.