Elfelejtett jelszó
 

Dokumentáció

Attribútum sablonok

Fontos: Az attribútum sablonok tanulmányozása előtt mindenképpen olvassa el az attribútumokra vonatkozó információkat.

Az attribútum sablonokat a Katalógus » Attribútum sablonok menüpont alatt adminisztrálhatja.

Mik az attribútum sablonok?

Egy-egy termékcsoporthoz hasonló, vagy ugyanolyan attribútumok tartozhatnak. Vegyük például a cipőket. Az áruház tulajdonosa úgy dönt, hogy négy attribútumot rendel az árusítani kívánt cipőkhöz: felsőrész anyaga, talp anyaga, méret, szín. Több tucat, esetleg több száz termék felvitelénél ezt a négy attribútumot termékről-termékre fel kellene vinni. A feltöltés így nemcsak nagyon körülményes, hanem nagyon időigényes is lenne.

Ilyenkor kapnak szerepet az attribútum sablonok. Termékcsoportonként célszerű ilyen sablonokat létrehoznia. A fenti példa szerint egy "cipők" elnevezésű sablont kellene létrehoznunk. A sablonhoz négy attribútum tartozna:

 • Felsőrész anyaga
 • Talp anyaga
 • Méret
 • Szín

A sablon létrehozása után új árucikk feltöltésénél vagy régi árucikk módosításánál az árucikk adatainál kiválaszthatja a használni kívánt sablont (ezt árucikkenként tetszése szerint módosíthatja is).

Új attribútum sablon felvitele

A Katalógus » Attribútum sablonok menüpont alatt a bal felső sarokban kattintson a " attribútum-sablon felvitele " gombra. Az űrlapon a következő adatokat kell megadnia:

Név
Az attribútum sablon neve. Lehet pl. bor, cipő, kabát, stb.
Attribútum neve
Az attribútum neve maga a rögzíteni kívánt tulajdonság. Például: felsőrész anyaga, talp anyaga, méret, szín.
Alapérték:
Előfordulhat, hogy azoknak a termékeknek a túlnyomó többsége (fenti példánk esetén a cipőké), melyekhez az attribútum sablont hozzá kívánja rendelni, az attribútum szempontjából közös tulajdonságokkal rendelkezik. Például a forgalmazni kívánt cipők felsőrész anyaga a legtöbbször bőr. Akkor ide érdemes beírni ezt az értéket (bőr), és az egyes árucikknél csak akkor kell felülírnunk ezt, ha ettől eltér a tulajdonság értéke (pl. a felsőrész anyaga textil).
Választható:
Ha ezt az opciót bejelöljük, az adott attribútum választható lesz. További részletek itt.

Attribútum sablon módosítása

A bal oldalon látható listában láthatja a meglévő sablonokat. Kattintson a listában a módosítani kívánt sablonra, majd az űrlapon tetszése szerint módosítsa az adatokat. A változások érvényesítéséhez kattintson a "mentés" feliratú gombra.

Fontos: Ha az attribútum sablont már használja bizonyos árucikkeknél, és itt módosítja a sablont, a termékhez tartozó attribútumok nem módosulnak!

Attribútum sablon törlése

A bal oldalon látható listában kattintson a törölni kívánt sablonhoz tartozó törlés (x) ikonra.

Egy komplett példa az attribútum sablonok használatára

1) Boltunkban cipőket és pólókat szeretnénk árulni. A boltban a következő kategóriafát hoztuk létre:

 • Cipők
  • Sportcipők
  • Bakancsok
  • Alkalmi cipők
 • Pólók
  • Rövid ujjú pólók
  • Hosszú ujjú pólók

2) A cipőkhöz a következő attribútumokat akarjuk rendelni: felsőrész anyaga, talp anyaga, méret, szín, a pólókhoz elég a méret és a szín.

3) Két attribútum sablont kell létrehoznunk. Az első a cipők lesz. Nyissuk meg a Katalógus » Attribútum sablonok menüpont alatt található oldalt. Kattintsunk az "Új attribútum-sablon felvitele" gombra. A "Név:" mezőbe írjuk be, hogy "Cipő". Az attribútum sorok melletti található (+) ikon segítségével adjunk a sablonhoz három sort, így összesen négy sorunk lesz.

4) A négy sort a következőképpen töltjük ki:

 • "Attribútum neve:" legyen "felsőrész anyaga". "Alapérték:" mezőbe ne adjunk meg semmit, mivel tételezzük fel azt, hogy az áruházunkban található cipők felsőrészének anyaga széles skálán mozog (bőr, műanyag, textil).
 • "Attribútum neve:" legyen "talp anyaga". "Alapérték:" legyen "gumi", mivel az áruházunkban található cipők 95%-ban gumitalpúak.
 • "Attribútum neve:" legyen "szín". "Alapérték:" ne legyen beállítva, mivel a szín termékről termékre változhat.
 • "Attribútum neve:" legyen "méret". "Alapérték" legyen "38,39,40,41,42,43,44" mivel a legtöbb cipőnk ilyen méretben kapható. A választható opciót jelöljük be. (Így a vásárlók, amikor kosárba helyezik a terméket, választhatnak, hogy milyen méretben kívánják a cipőt megrendelni)

5) Kattintsunk a mentés gombra

6) A fentiekhez hasonló módon hozzuk létre a "Póló" nevű sablont, de ennek csak két sora lesz

 • "Attribútum neve:" legyen "szín". "Alapérték:" legyen "kék, zöld, szürke, fekete, fehér" beállítva, mivel boltunkban ilyen színű pólókat árulunk. A választható opciót jelöljük be.
 • "Attribútum neve:" legyen "méret". "Alapérték" legyen "s, m, l, xl, xxl" mivel a legtöbb pólónk ilyen méretben kapható. A választható opciót jelöljük be.

7) Ezt a sablont is mentsük el a mentés gomb használatával.

8) Próbáljunk meg egy új árucikket felvinni. Az árucikk "Attribútum" fülén az "Attribútum sablon:" listából kiválaszthatjuk a "Cipő" vagy "Póló" sablont is. A megjelenő attribútum listát kedve szerint, termékenként módosíthatja (ez nem lesz kihatással a sablonra, illevte a többi árucikkre, mely ezt a sablont használja).