Általánosságban a szállítási módokról

Webáruháza látogatói a vásárlás végeztével kiválaszthatják, hogy milyen módon akarnak a megrendelt árucikkhez jutni. Ilyen lehet például a postai utánvét, a személyes átvétel, de akár a futárszolgálat is. Ezeket a módokat Ön, a bolt üzemeltetője állíthatja be. Megadhatja, hogy milyen módon, milyen feltételek mellett és milyen költségekkel juttatja el a megrendelt küldeményt a vásárlónak.

A szállítási módok adminisztrációs felületét a Webáruház » Szállítási módok menüpont alatt találja.

Új szállítási mód felvitele

Kattintson a bal felső sarokban látható "Új szállítási mód felvitele" gombra. A jobb oldalon látható űrlap mezőit töltse ki a megfelelő módon:

Név
A szállítási mód megnevezése (pl. postai utánvét, személyes átvétel, futárszolgálat, stb.)
Sorrend
Egész szám. A felhasználó az itt megadott sorrend szerint listázva látja a szállítási módokat a termék adatlapján ill. megrendelésnél.
Speciális szállítási módok
Ha a vevő a kassza folyamatban ezt a szállítási módot választja, akkor...
  • Személyes átvétel: a vásárlási folyamat során a vevőtől nem kérünk szállítási címet, csak számlázásit.
  • Pick Pack Pont: a vevő Pick Pack Pontot választhat ahová a csomagját kéri.
  • Postapont: a vevő Postapontot választhat ahová a csomagját kéri. A választható lehetőségeket tovább szabályozhatjuk (Posták, MOL kutak, csomagautomaták).
  • GLS Csomagpont: a vevő GLS csomagpontot választhat ahová a csomagját kéri.
  • Foxpost: a vevő Foxpost automatát választhat ahová a csomagját kéri.
Leírás
Rövid leírást, megjegyzést fűzhet a szállítási módhoz. (pl: "a küldeményt a Magyar Posta szállítja házhoz")
Üzenet sikeres megrendelés után
Ha a vásárló ezt a szállítási módot választja és sikeresen lead egy megrendelést, ez az üzenetet megkapja mind a képernyőn, mint a rendelésről kapott emailben. (pl: "A vásárlás ellenértékét kérjük utalja el az xyz. számlaszámra")
Szállítási költség
Gyakorlatilag a postaköltség. Ha ingyenes a szállítás (pl. személyes átvétel esetén), akkor ne írjon ide semmit vagy 0-át.
Egyedi árszabás szerint
Kapcsolja be ezt az opciót, ha a szállítási díj összege nem határozható meg a rendelés pillanatában (pl. függ a szállítási távolságtól).
Súly alapú költség:
Kapcsolja be ezt az opciót, ha a postaköltség a megrendelt termékek súlyától függ. Az űrlapon látható példa szerint rögzítheti, hogy az egyes súly intervallumokhoz milyen szállítási díj tartozik. Természetesen akkor tud a rendszer súly alapján postaköltséget kalkulálni, ha a termékek súlya pontosan rögzítve van.
PayPal-al is fizethető
Ha bekapcsolja ezt az opciót, a vevő PayPal-al is fizethet a szállítási mód választása esetén. Részletes információk a PayPalról.
Bankkártyával is fizethető (Barion)
Ha bekapcsolja ezt az opciót, a vevő Barionon keresztül is fizethet a szállítási mód választása esetén. Részletes információk a bankkártyás fizetésről.
Kötelező elektronikus fizetést választani
Csak akkor kapcsolható be az az opció, ha a PayPal és/vagy a Barion fizetés be van kapcsolva a szállítási módhoz. Ha ez a kapcsoló be van választva, a rendelési folyamat végén a vásárló nem léphet tovább anélkül, hogy kiválasztaná a PayPallal vagy Barionnal történő fizetést.
Ingyenes ilyen összegű vásárlás felett:
Vásárlóit ingyenes szállítással jutalmazhatja, ha azok bizonyos összeg fölött rendelnek. Ebbe a mezőbe azt az összeget írja (bruttó) ami felett az adott szállítási mód ingyenes. Vegyük a következő példát: a szállítási költség 1000 forint, ebbe a mezőbe pedig a 20.000 Ft-ot adja meg. A vevő 9.000 forint értékben vásárol. A postaköltség 1000 forint lesz. Ha viszont a vevő 22.000 forintért vásárol, ingyenes lesz számára a szállítás.
Minimális rendelési összeg
Lehetnek olyan szállítási módok, melyeket csak bizonyos összeget meghaladó rendelés esetén választhat a vásárló. Ha például itt megadja, hogy 10.000 forint (bruttó), akkor a vásárló 9000 forintos rendelés esetén ezt a módot nem választhatja, ellenben például 10.500 forintos vásárlás esetén igen.
Maximális rendelési összeg
Lehetnek olyan szállítási módok, melyeket csak bizonyos összeget nem elérő rendelés esetén választhat a vásárló. Ha például itt megadja, hogy 10.000 forint (bruttó), akkor a vásárló 9000 forintos rendelés esetén ezt a módot választhatja, ellenben például 10.500 forintos vásárlás esetén nem.
A minimális rendelési összegeket és maximális rendelési összegeket úgy adja meg (ha beállítja ezeket), hogy vevői akármilyen összegben vásárolnak is, tudjanak szállítási módot választani.
Maximális súly:
Grammban vagy kilogrammban megadhatja, hogy maximum milyen összsúlyú rendelésnél választható ez a szállítási mód. Pl. ha itt 20 kg-t ad meg és a felhasználó kosarában 42 kg termék van, nem tudja kiválasztani ezt a szállítást. Természetesen ez a funkció csak akkor működik pontosan, ha a webáruházban pontosan rögzítve van minden termék súlya.

Szállítási mód módosítása

A bal oldalon látható listában kattintson a módosítani kívánt szállítási mód nevére. Ezután az űrlapon változtassa meg a módosítani kívánt adatokat, majd kattintson a "mentés" feliratú gombra a változtatások érvényesítéséhez.

Szállítási mód törlése

A bal oldalon látható listában kattintson a törölni kívánt szállítási módhoz tartozó törlés ikonra.