Általánosságban a szállítási módokról

Webáruháza látogatói a vásárlás végeztével kiválaszthatják, hogy milyen módon akarnak a megrendelt árucikkhez jutni. Ilyen lehet például a postai utánvét, a személyes átvétel, de akár a futárszolgálat is. Ezeket a módokat Ön, a bolt üzemeltetője állíthatja be. Megadhatja, hogy milyen módon, milyen feltételek mellett és milyen költségekkel juttatja el a megrendelt küldeményt a vásárlónak.

A szállítási módok adminisztrációs felületét a Webáruház » Szállítási módok menüpont alatt találja.

Új szállítási mód felvitele

Kattintson a bal felső sarokban látható "Új szállítási mód felvitele" gombra. A jobb oldalon látható űrlap mezőit töltse ki a megfelelő módon:

Név
A szállítási mód megnevezése (pl. postai utánvét, személyes átvétel, futárszolgálat, stb.)
Sorrend
Egész szám. A felhasználó az itt megadott sorrend szerint listázva látja a szállítási módokat a termék adatlapján ill. megrendelésnél.
Speciális szállítási módok
Ha a vevő a kassza folyamatban ezt a szállítási módot választja, akkor...
  • Személyes átvétel: a vásárlási folyamat során a vevőtől nem kérünk szállítási címet, csak számlázásit.
  • Pick Pack Pont: a vevő Pick Pack Pontot választhat ahová a csomagját kéri.
  • Postapont: a vevő Postapontot választhat ahová a csomagját kéri. A választható lehetőségeket tovább szabályozhatjuk (Posták, MOL kutak, csomagautomaták).
  • GLS Csomagpont: a vevő GLS csomagpontot választhat ahová a csomagját kéri.
  • Foxpost: a vevő Foxpost automatát választhat ahová a csomagját kéri.
  • Csomagküldő: a vevő Csomagküldő.hu átvételi helyet választhat a rendelés során.
Leírás
Rövid leírást, megjegyzést fűzhet a szállítási módhoz. (pl: "a küldeményt a Magyar Posta szállítja házhoz")
Üzenet sikeres megrendelés után
Ha a vásárló ezt a szállítási módot választja és sikeresen lead egy megrendelést, ez az üzenetet megkapja mind a képernyőn, mint a rendelésről kapott emailben. (pl: "A vásárlás ellenértékét kérjük utalja el az xyz. számlaszámra")
Szállítási költség
Gyakorlatilag a postaköltség. Ha ingyenes a szállítás (pl. személyes átvétel esetén), akkor ne írjon ide semmit vagy 0-át.
Egyedi árszabás szerint
Kapcsolja be ezt az opciót, ha a szállítási díj összege nem határozható meg a rendelés pillanatában (pl. függ a szállítási távolságtól).
Súly alapú költség:
Kapcsolja be ezt az opciót, ha a postaköltség a megrendelt termékek súlyától függ. Az űrlapon látható példa szerint rögzítheti, hogy az egyes súly intervallumokhoz milyen szállítási díj tartozik. Természetesen akkor tud a rendszer súly alapján postaköltséget kalkulálni, ha a termékek súlya pontosan rögzítve van.
PayPal-al is fizethető
Ha bekapcsolja ezt az opciót, a vevő PayPal-al is fizethet a szállítási mód választása esetén. Részletes információk a PayPalról.
Bankkártyával is fizethető (Barion)
Ha bekapcsolja ezt az opciót, a vevő Barionon keresztül is fizethet a szállítási mód választása esetén. Részletes információk a bankkártyás fizetésről.
Kötelező elektronikus fizetést választani
Csak akkor kapcsolható be az az opció, ha a PayPal és/vagy a Barion fizetés be van kapcsolva a szállítási módhoz. Ha ez a kapcsoló be van választva, a rendelési folyamat végén a vásárló nem léphet tovább anélkül, hogy kiválasztaná a PayPallal vagy Barionnal történő fizetést.
Ingyenes ilyen összegű vásárlás felett:
Vásárlóit ingyenes szállítással jutalmazhatja, ha azok bizonyos összeg fölött rendelnek. Ebbe a mezőbe azt az összeget írja (bruttó) ami felett az adott szállítási mód ingyenes. Vegyük a következő példát: a szállítási költség 1000 forint, ebbe a mezőbe pedig a 20.000 Ft-ot adja meg. A vevő 9.000 forint értékben vásárol. A postaköltség 1000 forint lesz. Ha viszont a vevő 22.000 forintért vásárol, ingyenes lesz számára a szállítás.
Minimális rendelési összeg
Lehetnek olyan szállítási módok, melyeket csak bizonyos összeget meghaladó rendelés esetén választhat a vásárló. Ha például itt megadja, hogy 10.000 forint (bruttó), akkor a vásárló 9000 forintos rendelés esetén ezt a módot nem választhatja, ellenben például 10.500 forintos vásárlás esetén igen.
Maximális rendelési összeg
Lehetnek olyan szállítási módok, melyeket csak bizonyos összeget nem elérő rendelés esetén választhat a vásárló. Ha például itt megadja, hogy 10.000 forint (bruttó), akkor a vásárló 9000 forintos rendelés esetén ezt a módot választhatja, ellenben például 10.500 forintos vásárlás esetén nem.
A minimális rendelési összegeket és maximális rendelési összegeket úgy adja meg (ha beállítja ezeket), hogy vevői akármilyen összegben vásárolnak is, tudjanak szállítási módot választani.
Maximális súly:
Grammban vagy kilogrammban megadhatja, hogy maximum milyen összsúlyú rendelésnél választható ez a szállítási mód. Pl. ha itt 20 kg-t ad meg és a felhasználó kosarában 42 kg termék van, nem tudja kiválasztani ezt a szállítást. Természetesen ez a funkció csak akkor működik pontosan, ha a webáruházban pontosan rögzítve van minden termék súlya.
Felhasználói csoportok:
Alap esetben egy szállítási mód minden felhasználói csoport számára kiválasztható. Ha azt szeretné, hogy az adott mód csak az egyik vagy másik csoport (pl. viszonteladók) számára legyen választható, itt kiválaszthatja az adott csoportot vagy csoportokat.

Szállítási mód módosítása

A bal oldalon látható listában kattintson a módosítani kívánt szállítási mód nevére. Ezután az űrlapon változtassa meg a módosítani kívánt adatokat, majd kattintson a "mentés" feliratú gombra a változtatások érvényesítéséhez.

Szállítási mód törlése

A bal oldalon látható listában kattintson a törölni kívánt szállítási módhoz tartozó törlés ikonra.