PayPal alapok

Avagy a PayPal előnyei webáruház nyitásánál

 A PayPal a webáruházak üzemeltetőinek és azok vásárlóinak teremti meg az egyszerű és biztonságos pénz fogadást illetve küldést.

Amikor egy webáruházat nyitunk, visszatérő probléma, hogy a szokásos fizetési módokon (utánvét, előre utalás) felül milyen fizetési lehetőségeket építsünk be áruházunkba. A mai világban megkerülhetetlenek az online fizetési módok. Egy kezdő vállalkozás, frissen megnyitott webáruház kedvéért viszont nem mindig érdemes külön vállalkozói bankszámlát nyitnunk (és ennek költségeit fizetnünk.)

Induláskor tökéletes lehetőség a PayPal használata, amely a világ egyik legnagyobb online fizetési rendszere, s amit már egyre többen használnak Magyarországon is. A rendszernek 2015-ben 173 millió felhasználója volt.

Előnyök

  • Webáruház nyitásakor azért éri meg használni, mert viszonylag egyszerűen be lehet építeni, mint fizetési módot. A legtöbb webáruház szoftverbe már eleve be van építve, a banki rendszerek integrálása általában több fejlesztéssel jár.
  • A PayPal számlanyitás gyors, nem igényel sorban állást, mint bankszámlát nyitni egy bankban.
  • Rugalmas fizetési lehetőség, mert egyaránt tudunk pénzt küldeni és fogadni a PayPal fiókon keresztül, de akár bankkártyával, bankszámláról is lehet fizetni PayPal-on keresztül.
  • Nincs szükség külön vállalkozói bankszámlára, amivel ismét költséget tudunk csökkenteni, illetve nincs éves díja sem ami webáruházak nyitása esetén nem elhanyagolható szempont.
  • További előny, hogy biztonságos, mert bankkártya adatainkat (bankszámlaszám, bankkártya száma, jelszó stb.) csak egyszer kell megadni, ezeket a továbbiakban a PayPal-nál titkosítva kerülnek megőrzésre. Ezáltal nem kell minden egyes vásárlás alkalmával újra meg újra kockázatot vállalni azzal, hogy megadjuk a bankkártya adatainkat.

Költségek, díjak

A rendszer használata ingyenes, de tranzakciós díjat azért kell fizetnünk. A tranzakciós díjat az eladó fizeti, ez 1.9-3,4% között mozog, viszont minél több tranzakciót bonyolítunk le, annál alacsonyabb %-ot fizetünk.

Alap esetben a befizetett összeg 3.4%-át + 90 forintot fizet az eladó tranzakciós díjként, tehát egy 10.000 forintos vásárlás esetén 430 forint költségünk van.

Hátrányok

  • Egy luxemburgi központú nemzetközi cég lévén a vitás kérdéseket körülményes rendezni.
  • A rendszer magyar kezelőfelülettel még nem elérhető, így minimális (angol) nyelvismeret feltétlenül szükséges a használatához.
  • Az alap PayPal fiókoknál az EU pénzmosás elleni törvény miatt van éves pénzfogadási limit, ami 630 000 Ft/év, viszont emelhetjük a limiteket ha igazoljuk személyazonosságunkat és „ellenőrzöttek” leszünk. Az ilyen kérelmeket viszonylag gyorsan elbírálják.
  • Az itt tárolt pénz nem kamatozik, ezért nem érdemes nagyobb összegeket ezen a számlán tartani, csupán akkor és annyit, amennyit utalni szeretnénk vagy vásárlásra kívánunk felhasználni.
  • A PayPal deviza konverziója során a saját aktuális árfolyamukon váltanak, ami nem a legkedvezőbb, előnye viszont hogy azonnal lehet látni hogy forintban pontosan mennyit is fognak leemelni a számláról.


Hogy működik a fizetés?

Kétféle PayPal fizetési lehetőség létezik:

1, Az egyik, amikor van már PayPal fiókunk, pénz is került már rá és a vásárlás ellenértékét így fizetjük ki (Tehát a vásárló PayPal fiókjából az eladó PayPal fiókjába kerül a pénz.)

2, A másik PayPal fizetés, amikor ugyan nem regisztrálunk PayPal fiókot, de ennek ellenére használjuk a rendszert bankkártyás vásárláshoz. Ilyenkor bankkártyánkról az eladó PayPal fiókjába kerül a pénz.

 

PayPal fiók nyitása

Amennyiben úgy döntünk, hogy fiókot nyitunk a PayPalon szükségünk van egy bankkártyára valamint egy valós e-mail címre (ez az egyik legfontosabb adat, mert ez lesz a bejelentkezéskor a login nevünk) és természetesen kell egy jelszó is. A bekért adatok: név, cím, telefonszám, bank neve, számlaszám.

A kért adatainkat a rendszer ellenőrzi (bankkártya adataink valódiságát is). Alap fiók esetén (Personal Account – kezdő számla magánszemélyeknek) éves pénzfogadási limitünk 630 000 Ft lesz. Ezt személyazonosságunk igazolásával megemelhetjük.

 

Összefoglalva: nagyon megkönnyítheti az életünket, ha ezt a fizetési lehetőséget is bevesszük a repertoárunkba.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.