Nyithat-e őstermelő webáruházat?

Szinte hetente keresnek fel őstermelők minket, hogy nyithatnak-e webáruházat, árusíthatják-e online a termékeiket. Az interneten keresgélve sem egyszerű választ kapni a kérdésre, ezért utánajártunk mi a témának és különböző szakemberekkel vettük fel a kapcsolatot.

Kik az őstermelők?

Őstermelők azok a személyek, akik saját maguk termelik meg az eladni kívánt terméket, és természetesen rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal, amit a NÉBIH ad ki.

Ezzel már válaszoltunk is arra a fórumokon sokszor elhangzott kérdésre, hogy őstermelői igazolvánnyal árulhatok-e webáruházon keresztül olyan terméket, amelyet nem én termeltem meg. Például elektromos eszközöket, kisautót, cipőt. A válasz ezekre a kérdésekre egyértelmű nem. Az őstermelő csak és kizárólag a maga által megtermelt terményeket árusíthatja.

Őstermelők és a webáruház

Rendben, de árusíthatja-e a saját terményeit webáruházon keresztül az őstermelő? Ez egy roppant jó kérdés és mint az alábbiakban látni fogjuk, koránt sem egyszerű rá választ kapni.  Több szakembert kérdeztünk meg a témában, lássuk mit mondtak:

Megkérdeztünk egy ügyvédet, aki azt válaszolta, hogy a 436/2015. (XII. 28.) Kormányrendelet, ami a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozik, nem rendelkezik az értékesítés helyszínére vonatkozóan, tehát nincs akadálya annak, hogy az őstermelő termékeit online értékesítse. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az értékesítés helyén, jelen esetben a webáruházon az őstermelő köteles feltüntetni az őstermelői igazolvány száma mellett, a  “Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot.

Főállás mellett is lehetünk őstermelők, árusíthatjuk terményeinket online, ebben az esetben az adózásban lehetnek változások, éppen ezért mielőtt elkezdenénk webshopon keresztül kereskedni, érdemes egy könyvelővel is egyeztetni.

A falugazdász ezt még azzal egészítette ki, hogy kizárólag “nem feldolgozott terméket” lehet őstermelői igazolvány tulajdonában árusítani, ami az őstermelői igazolványban is szerepel. Mik is azok a nem feldolgozott termékek? Például zöldség, gyümölcs, magvak. Érdekes, hogy héjas diót árulhat az őstermelő, de a dióbél már feldolgozott terméknek minősül így azt csak kistermelőként értékesítheti.

Abban a pillanatban, hogy a gyümölcsből lekvárt, befőttet, a zöldségből savanyúságot, fűszert készítünk már nem értékesíthetjük őstermelőként, csak kistermelőként, ami szintén regisztrációhoz kötött és engedélyköteles is.

Mind az őstermelői, mind pedig a kistermelői igazolványt a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) adja ki, ezért mielőtt őstermelőként vagy kistermelőként szeretnénk webáruházat nyitni, érdemes előtte náluk is tájékozódni.

Összefoglalva: Igen, nyithatnak az őstermelők webáruházat, mert jogi akadálya nincs. De az értékesítés megkezdése előtt mindenképp beszéljenek könyvelőjükkel és NÉBIH munkatársaival.

 

 

 

Írásunk nem minősül jogi tanácsadásnak és semmilyen eljárásban nem használható fel!

You may also like...

1 Response

  1. nyubocs szerint:

    Azért hülyeség, amit az ügyvéd uram mondott, mert a webáruház nyitása az tevékenységi körhöz kötött, a szakmakód alapján pedig egyéni vállalkozói igazolványhoz kötött vagy cégalapításhoz. (Működési engedély is kell a webáruházhoz, azt meg az önkormányzat nem fogja kiadni)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.