Vitarendezés a webáruházakban

Korábban már többször felreppent a hír, hogy megbírságolhatják a webáruházak tulajdonosait, ha nem helyezik ki az Európai Uniós vitarendezési oldalra mutató linket. Megpróbáltunk utána járni, hogy mi a helyzet ezzel a kérdéssel most.

Mi az a Vitarendezési Platform?

Az Európai Parlament és Tanács 524/2013/EU rendelete hívta életre az alternatív vitarendezést, azzal a céllal, hogy az online kereskedem szereplői bírósági tárgyalás nélkül kíséreljék meg a vásárlásokkal kapcsolatos nézeteltéréseiket, vitás ügyeiket rendezni.

Ennek érdekében létrehoztak egy weboldalt (platformot), amelyen keresztül a fogyasztók panasszal tudnak élni az elektronikus úton leadott megrendeléseikkel kapcsolatban. (Egyes országokban a kereskedők is élhetnek panasszal, de nálunk nem, így ezzel nem kell foglalkoznunk.)

Ezért  az Európai Unió tagországaiban működő minden webáruháznak, online piacnak, így a magyar webshopoknak is kötelezőn meg kell jeleníteniük a honlapjukon az erre az oldalra mutató linket.  A linknek a fogyasztók számára könnyen elérhetőnek kell lenni.

Ha webshopunkkal kapcsolatban valaki panaszt tett, arról a platform a webáruházunkban feltüntetett email címen keresztül tájékoztat minket. (Ezt már régóta kötelező feltüntetnünk).

Vitarendezés webáruházakban

Mikor vehető igénybe a vitarendezés? Mire jó?

Magyarországon a fogyasztó kezdeményezheti a panasztételt a webáruházat üzemeltető kereskedővel szemben (pl. hibás terméket kapott, kárt okozott a termék a használat során, nem felelt meg a megrendelésnek, szállítással, kézbesítéssel kapcsolatosan merült fel probléma, számlázással, jótállással, garanciális jogokkal volt elégedetlen stb.)

A platformot mind a határon átnyúló jogviták rendezésére, mind az országhatáron belüli vitás esetek rendezésére lehet használni. A határon átnyúló esetekben a Budapesti Békéltető Testületnek van jogköre eljárni, míg a Magyarország területén székhellyel, telephellyel rendelkező kereskedő és szintén hazánkban lakhellyel rendelkező fogyasztó közösen egyeznek meg, hogy melyik békéltető testületet választják. Amennyiben nem sikerül megegyezniük, úgy a bírósági eljárás lefolytatása maradt az egyedüli megoldás a vita rendezésére.

Célszerűbb azért kihasználni a vitarendezés ezen módját, mert általában egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb is, mint bírósághoz fordulni.

Tehát akkor fel kell tüntetnem a linket a webáruházamban?

Igen! Ha az EU területén működik vállalkozásunk, tüntessük fel a linket. (Ha a superwebaruhaz.hu-t használjátok, nem kell tennetek semmit, automatikusan megjelenítjük a megfelelő bannert.)

A linkek és bannerek a következők:

<a href="http://ec.europa.eu/odr">
<img src="http://ec.europa.eu/consumers/odr/images/dgjust_odr_banner_120x240_hu.jpg" width="120" height="240">
</a>
<a href="http://ec.europa.eu/odr">
<img src="http://ec.europa.eu/consumers/odr/images/dgjust_odr_banner_300x100_hu.jpg" width="300" height="100">
</a>
<a href="http://ec.europa.eu/odr">
<img src="http://ec.europa.eu/consumers/odr/images/dgjust_odr_banner_468x60_hu.jpg" width="468" height="60">
</a>
<a href="http://ec.europa.eu/odr">
<img src="http://ec.europa.eu/consumers/odr/images/dgjust_odr_banner_180x150_hu.jpg" width="180" height="150">
</a>

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.