Webáruház nyitás feltételei 2017

Milyen törvényi feltételei vannak a webáruház nyitásnak 2017-ben? Mi kell hozzá? Ki nyithat webáruházat? Kinek és mit kell bejelentenünk? Mind olyan visszatérő kérdések, melyekkel nap mint nap találkozunk.

Cikkünkben megpróbáltuk körbejárni, hogy milyen törvényi kötelezettségeink vannak, ha jogszerűen akarjuk működtetni leendő webshopunkat.

 

Mi szükséges ahhoz, hogy webshopot nyithassak?

Első és legfontosabb dolog az, hogy számlaképesnek kell lennünk. Sokan összekeverik a különböző online piactereket a webáruházakkal. Amíg az előbbieken (pl. aukciós portálok, apróhirdetési oldalak) eladhatjuk magánszemélyként bizonyos összeghatárig a saját használt dolgainkat, addig webáruházat csak számlaképesen üzemeltethetünk. Tehát webáruházat csak akkor üzemeltethetünk, ha számlát tudunk adni!

Természetesen a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Az adószámos magánszemélyek (“7-es adószám”) tudnak ugyan számlát adni, de webáruházat nem üzemeltethetnek, mivel a webshop üzemeltetés kereskedelmi tevékenységnek minősül.

Külön kategóriát képeznek az őstermelők. Ők üzemeltethetnek webshopot. Részletesen korábbi cikkünkben foglalkoztunk a témával.

Tehát ahhoz, hogy webáruházunkat törvényesen üzemeltethessük, vállalkozónak (esetleg őstermelőnek) kell lennünk vagy cégen (bt., kft., stb.) keresztül kell megtennünk ezt.

Webáruház nyitás törvényi feltételei

Engedélyek, egyéb rendelkezések a webáruházakra vonatkozóan

A legtöbb webáruháznak nincs szükség külön engedélyre. Ellenben ha speciális terméket kívánunk értékesíteni pl. festékeket, gyógynövényeket, gyógyhatású készítményeket vagy egyéb olyan termékeket, amelyek árusítása engedélyköteles, akkor szükséges a szakhatósági engedély beszerezése is. Ezek körét a 210/2009. (IX.29.) Kormányrendelet határozza meg.

A nemesfém tárgyakkal végzett csomagküldő kereskedelem szintén bejelentésköteles, melyet a tevékenység megkezdése előtt szükséges bejelenteni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak.

Termékek online értékesítéséhez elengedhetetlen, hogy a tevékenységi köreink között szerepelnie kell a „4791-Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységnek is.

A törvény nem ír elő kereskedelmi végzettséget, illetve nincs szükség speciális szakképesítésre sem webshop üzemeltetéséhez.

Külön üzlethelyiség megléte sem feltétele az online értékesítésnek.

Webáruházzal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek

Milyen bejelentési kötelezettségeink vannak, ha webáruházat nyitunk?

A webáruház tulajdonosok kötelesek bejelenteni kereskedelmi tevékenységüket a székhely szerinti jegyzőnél, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél. Ezt a legtöbb önkormányzatnál külön formanyomtatványon keresztül lehet megtenni. A bejelentés illetékköteles, jelenleg 3.000 Ft.

Amennyiben olyan terméket szeretnénk értékesíteni, amely engedélyköteles pl. festékek, az illeték összege: 10.000 Ft.

Ha egyéni vállalkozóként kívánunk webáruházat nyitni, úgy a vállalkozói igazolást, amennyiben gazdasági társaságként üzemeltetnénk webshopot, úgy a cégkivonat és az aláírási címpéldányt kell magunkkal vinni. Az engedély megadásának feltételeiről, a szükséges iratok meglétéről még a kérelem előtt célszerű az illetékes jegyzőnél érdeklődni.

Webáruház indítása előtt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál be kell jelentenünk az adatkezelést. A NAIH 8 napon belül nyilvántartásba veszi adatainkat és kiadja az adatvédelmi nyilvántartási számot, melyet fel kell tüntetni az adatvédelmi tájékoztatóban. Jelenleg az eljárás ingyenes.

Nem feledkezhetünk meg a környezetvédelmi termékdíjról sem, amit 2011.évi LXXXV. törvény és a 343/2011.Kormányrendelet szabályoz! Ez minden vállalkozást érint, amely csomagolást végez. A felhasznált csomagolóanyag alapján kell az összeget utólag megfizetni a NAV részére (Ezt mindig tisztázzuk le könyvelőnkkel).

KLIKKeljen és nyisson webáruházat nálunk most!
(igény esetén jogászunk elkészít minden szükséges dokumentumot)

 

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Anna Tengerpart szerint:

  Le vagyok nyűgözve. Több hónapja kutakodom hogy az egyéni vállalkozásom részére webáruházat nyissak. Ilyen remekül, érthetően, precízen, világosan, alaposan – sehol nem találtam összefoglalót. Gratulálok és köszönöm.

 2. Ágoston Fruzsina szerint:

  Kedves Soós Andrea!

  A facebook közösségi portálon termékeladási szándékkal létrehozott csoportra is ezek vonatkoznak?

  Üdvözlettel: Fruzsina

  • Decsi-Fazekas Andrea szerint:

   Ez engem is érdekelne.

   A facebook közösségi portálon termékrendelési szándékkal létrehozott csoportra mi vonatkozik?

   Köszönöm.

 3. Sallós Katalin szerint:

  Ha kreativ terméket szeretnék árulni, akkor kell-e hozzávalamilyen OKJ-s végzettség?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.