Még egy hónap és a Google kinyírja a HTTP-t

Napjainkban a weboldalakat HTTP vagy HTTPS protokollon keresztül érhetjük el. HTTPS esetén az adatforgalom titkosítva áramlik a felek között, így a megadott jelszavak, vagy egyéb érzékeny adatok teljes biztonságban vannak.

A Google évek óta dolgozik azon, hogy a HTTPS-t általánossá tegye. A változás kikényszerítéséhez minden eszköz rendelkezésére áll. Néhány éve már bevezették azt a módosítást, hogy a HTTP oldalakat hátrébb sorolják a találati listában a HTTPS oldalakhoz képest. Tavaly óta pedig a Chrome böngésző is figyelmeztetést jelenít meg, ha nem biztonságos oldalán adná meg adatait a felhasználó. Egyértelmű az is, hogy a vásárlói bizalmat is rontják webáruházak esetén az ilyen figyelmeztetések és ez tetten is érhető a még HTTP-t használó webshopok megrendelései számában.

Azonban a Google alig egy hónapon belül, júliusban ennél is tovább megy. Blogjukon (https://security.googleblog.com/2018/02/a-secure-web-is-here-to-stay.html) már februárban bejelentették, hogy a hamarosan érkező Chrome 68-ban a HTTP oldalakat egyenesen “Nem biztonságos” címkével fogják ellátni. Nem szükséges részleteznünk, hogy ez egy webshopban milyen negatívan fog hatni a vásárlókra.

Google Chrome https figyelmeztetés

Adataik szerint egyébként nagyon jól állnak a világháló HTTPS alá “költöztetésében”: a Chromeon keresztül átfolyó összes forgalom kb. 70-80%-a már HTTPS-en keresztül bonyolódik. Megjegyzik emellett, hogy a világ top 100 webhelye közül már 81 HTTPS-t használ alapértelmezésben.

Így, ha még nem váltottatok HTTPS-re, időszerű azt mihamarabb megtenni. Ha a Superwebáruházat használjátok – nagyon kedvező – évi 4.900 Ft-os díjon megtehetitek ezt. (Ez tartalmazza a tanúsítvány és a konfiguráció árát is. Emellett az átirányítással sem kell bajlódnotok, minden HTTP oldalatok automatikusan átirányítódik a HTTPS verzióra)

 

 

 

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Hagymási Tamás szerint:

    De ez csak saját domain el rendelkezőknek lehet?

    • István Sztraczinszki szerint:

      Kedves Tamás! Nem, aldomainre is be lehet állítani reklámmentes webshop esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.